Ruitervitaal, wat houdt dat in?

In veel gevallen hebben we alle aandacht voor de gezondheid van het paard, maar vergeten we nog wel eens dat we als ruiters zelf ook een hele prestatie moeten leveren.

Hoe kom ik bij ruitervitaliteit?
Vanaf kleins af aan ben ik al een grote fan van de paardensport. Ik heb zelf helaas nog nooit een eigen paard gehad, maar heb vanaf kleins af aan wel dagelijks paardgereden bij verschillende maneges.
Ik ben begonnen met paardrijden bij Manege Satana in Erichem. Hier werd ik verliefd op de zitcompetitie en de carrousel wereld. Met ons carrouselteam hebben we verschillende keren meegedaan met de NK wedstrijden, dit was altijd een groot feest om hier aan mee te mogen doen. Die dag voelde het toch alsof je voor heel even je eigen paard had.
Maar wat me toch het meest intrigeerde was de zitcompetitie. Waarom? Omdat je hier volledige focus had over jou als ruiter en hoe jij netjes en verantwoord je hulpen doorgeeft naar je paard. Een nette zit vergt veel concentratie en om het er dan uit te laten zien alsof je heel ontspannen op het paard zit, dat was echt een kunst.

Tijdens mijn studie jaren heb ik het paardrijden heel even links moeten laten liggen, omdat het niet te combineren was met mijn dansopleiding. Om toch bezig te blijven met paarden heb ik wel jarenlang in de zomervakantie een ponykamp gedraaid bij Manege Klein Oever in Balkbrug.

Uiteindelijk verhuisde ik van Rotterdam naar Harderwijk en was er eigenlijk niets meer wat mij tegenhield om het paardrijden zelf niet meer op te pakken. Dus daar ging ik, weer op les. Mijn oog was al vaker gevallen op de opleiding tot Ruitervitaal coach, omdat ik dan mijn hobby met mijn werk kon combineren (wat ik ook doe met dans en fitness). Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ben begonnen met de opleiding. Nu sta ik te poppelen om zo veel mogelijk ruiters/amazones te helpen met hun ontwikkeling.

Ruitervitaal?
In de volksmond noemen we het vitaliteit, maar nu gaan we sport specifiek kijken naar de vitaliteit van de amazones/ruiters. Heb je een eigen paard of lease je een paard of ben je gewoon een hele fanatieke amateurruiter. Dan komen daar vaak ook zware klusjes bij kijken.
Denk aan het mesten van de stallen, terrein helemaal schoonvegen, paardenspullen tillen en het paardrijden zelf! Bij al deze handelingen wordt het ongemerkt veel gevraagd van je eigen fysiek. Heb jij al eens goed gekeken naar hoe je lichaam op al deze prikkels reageerd? Is je lichaam wel sterk genoeg om deze handelingen lang vol te houden of zou je je lichaam toch wat beter kunnen ondersteunen. Dit is de vraag die gesteld wordt bij ruitervitaliteit.

Wat kun je zo al trainen?
Om te beginnen bij het paardrijden zelf. Er wordt zowel naar de bewegingen van de ruiter te paard als naast het paard gekeken. Wat zijn de sterke kanten en wat zijn nog ontwikkel punten. Een aantal dingen die bijvoorbeeld naar boven kunnen komen zijn:
– Disbalans in spieren waardoor impulsen van de hulpen die je geeft minder goed overkomen.
– Disbalans in sterke en zwakke spieren
– Moeite met balans algemeen
– Moeite met coördinatie
– Moeite met reactie snelheid (paard maakt onverwachtse beweging en de ruiter heeft moeite met het opvangen/uitzitten daarvan
– Over het algemeen spierzwakte

Doormiddel van een intake wordt de ruiter/amazone gescreend en worden er bepaalde testen uitgevoerd om de ontwikkelpunten naar boven te halen. Doelen worden daarna opgesteld en de training kan beginnen!

Voor wie zijn deze ruitervitaal trainingen bestemd?
Eigenlijk voor iedereen die zich bezighoud met de paardensport. Dit kan zijn van de stalhulp die moeite heeft met de vele stallen uitmesten tot aan een manege ruiter die zijn algemene prestaties bij het paardrijden wilt verbeteren.
Iedere ruiter/amazone heeft weer andere doelen waar die aan gaat werken. Het kan ook zijn dat je met je lichaam al wel flink aan het trainen bent, maar dat dat stukje voeding nog wel achterblijft. Of heb je vragen over hoe je je voeding het beste kunt combineren met je dagelijkse trainingen, om zo je energie balans over de dag te kunnen balanceren. Dit zijn allemaal essentiële dingen om rekening mee te houden, zodat zowel paard als ruiter hun beste prestaties kunnen leveren.

Heb ik nu iets niet opgenoemd maar waar je wel advies of hulp bij kan gebruiken? Laat me het weten en misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: